Pages

Monday, July 5, 2010

some solved non verbal problems

1. What should come in the place of "?" in the following series?
5, 13, 17, 25, 29, ?, 41
(A) 36
(B) 38
(C) 35
(D) 37
Ans :D
5+8=13,13+4=17,17+8=25,25+4=29,29+8=37,37+4=41.
2. What should come in the place of "?" in the following series?
9, 16, ?, 36, 49
(A) 22
(B) 20
(C) 25
(D) 27
Ans : C
3x3=9,4x4=16,5x5=25,6x6=36,7x7=49.

3. Complete the series:
5, 13, 45, 189, 957, ____ ?
(A) 5742
(B) 4849
(C) 4797
(D) 5757
Ans:D
5x2+3=13,13x3+6=45,45x4+9=189,189x5+12=957,957x6+15=5757.
4. Complete the series:
21, 39, 26, 44, 31, 49, _____?
(A) 54
(B) 36
(C) 44
(D) 53
Ans :B
21 + 5 : 26, 26 + 5: 31, 31 + 5 : 36
5. Complete the series:
254, 291, 322, 363, 398, ____?
(A) 443
(B) 421
(C) 462
(D) 439
Ans : A
254....291....322....363....398...443 (398+45)
Difference +37 +31 +41 +35 +45(35+10)
...... ...... ..... .....
Difference -6 +10 -6 +10(assumed)
6. Complete the series:
16, 28, 52, 100, 196, ______ ?
(A) 342
(B) 392
(C) 388
(D) 362
Ans : C
16+12x1=28,28+12x2=52,52+12x4=100,100+12x8=196,196+12x16= 388
7. Complete the series:
8, 25, 51, 88, 138 ______?
(A) 203
(B) 196
(C) 213
(D) 223
Ans : A
8....25....51.....88.....138.....203(138+65)
Difference +17 +26 +37 +50 +65(50+15)
..... ..... ..... ......
Difference +9 +11 +13 +15(13+2)
...... ..... .....
+2 +2 +2(Assumed)
8. Complete the series:
536, 524, 500, 464, ____, 356
(A) 512
(B) 416
(C) 368
(D) 542
Ans :B
536-12x1=524,524-12x2=500,500-12x3=464,464-12x4=416,416-12x5=356
9. What should come in the place of "?" in the following series?
___? , 109, 53, 25, 11, 4
(A) 445
(B) 214
(C) 221
(D) 196
Ans:C
4+7x1=11,11+7x2=25,25+7x4=53,53+7x8=109,109+7x16=221
10. What should come in the place of "?" in the following series?
3, 10, 21, 64, ? , 388, 777
(A) 214
(B) 156
(C) 291
(D) 129
Ans: D
3x3+1=10
10x2+1=21
21x3+1=64
64x2+1=129
129x3+1=388
388x2+1=777

No comments:

Post a Comment