Pages

Sunday, June 24, 2012

World GK:Famous Cities and River Banks

 

City

Country

River

Adelaide

Australia

Torrens

Amsterdam

Netherlands

Amsel

Alexandria

Egypt

Nile

Ankara

Turkey

Kazil

Allahabad

India

At the confluence of the Ganga and Yamuna

Agra

India

Yamuna

Ayodhya

India

Saryu

Ahmedabad

India

Sabarmati

Badrinath

India

Alaknanda

Bareilly

India

Ram Ganga

Bangkok

Thailand

Chao Praya

Basra

Iraq

Euphrates and Tigris

Baghdad

Iraq

Tigris

Berlin

Germany

Spree

Bonn

Germany

Rhine

Budapest

Hungary

Daunbe

Bristol

U. K.

Avon

Buenos Aires

Argentina

Laplata

Cuttack

India

Mahanadi

Curnool

India

Tungabhadra

Chittagong

Bangladesh

Majyani

Canton

China

Si-Kiang

Cairo

Egypt

Nile

Chung King

China

Yang-tse-King

Cologne

Germany

Rhine

Delhi

India

Yamuna

Dandzing

Germany

Vistula

Dresden

Germany

Elve

Dibrugarh

India

Brahmaputra

Dublin

Ireland

Liffy

Ferozpur

India

Satluj

Guwahati

India

Brahmaputra

Hardwar

India

Ganga

Hyderabad

India

Musi

Hamburg

Germany

Elve

Jabalpur

India

Narmada

Jamshedpur

India

Swarnarekha

Jaunpur

India

Gomti

Kabul

Afghanistan

Kabul

Karachi

Pakistan

Indus

Kanpur

India

Ganga

Kota

India

Chambal

Kolkata

India

Hooghly

Khartoum

Sudan

Confluence of Blue and white Nile

Lahore

Pakistan

Ravi

Leningrad

Russia

Neva

Lucknow

India

Gomti

Lisbon

Portugal

Tagus

Liverpool

England

Messey

Ludhiana

India

Satluj

London

England

Thames

Mathura

India

Yamuna

Moscow

Russia

Moskva

Montreal

Canada

St. Lawrence

Nanking

China

Yang-tse-Kiang

New Orleans

U.S.A.

Mississippi

Nasik

India

Godavari

New York

U.S.A.

Hudson

Ottawa

Canada

Ottawa

Patna

India

Ganga

Paris

France

Seine

Philadelphia

U.S.A.

Delaware

Perth

Australia

Swan

Panjim

India

Mandavi

Prague

Czech Republic

Vitava

Quebec

Canada

St. Lawrence

Rome

Italy

Tiber

Rotterdam

The Netherlands

New Mass

Stalingrad

Russia

Volga

Shanghai

China

Yang-tse-Kiang

Sidney

Australia

Darling

Srinagar

India

Jhelum

Surat

India

Tapti

Sambalpur

India

Mahanadi

Serirangapatam

India

Cauvery

Saint Luis

U.S.A.

Mississippi

Tiruchurapalli

India

Cauvery

Tokyo

Japan

Arakava

Ujjain

India

Kshipra

Vijayvada

India

Krishna

Varanasi

India

Ganga

Vienna

Australia

Danube

Warsaw

Poland

Vistula

Washington D.C.

U.S.A.

Potomac

Yangoon

Myanmar

Irrawaddy

 

 

 

 

Indian History:Battles And Wars In India(Study Material for All competitive Exams)





Battle of Hydaspes 326 B.C.—Alexander the Great, defeated Porus, the Paurava king. Impressed by the valour of Porus, ultimately Alexander returned his kingdom to him. 

Battle of Kalinga 261 B.C.—Ashoka defeated the king of Kalinga. Ashoka embraced Buddhism and preached it during the rest of his life after this war. 

First Battle of Tarain or Thaneswar A.D. 1191  Prithvi Raj Chauhan defeated Mohammed Ghori. Second Battle of Tarain A.D. 1192—Mohammed Ghori defeated Prithvi Raj Chauhan. Ghori’s victory paved the way for the establishment of Muslim rule in India. 

First Battle of Panipat 1526—Babur defeated Ibrahim Lodhi. This laid the foundation of the Mughal rule in India.

Battle of Khanwah 1527— Babar defeated Rana Sanga of Mewar. This battle resulted in the defeat of the powerful Rajput confederacy. 

Second Battle of Panipat 1556—Bairam Khan (Akbar’s General) defeated Hemu (the Hindu General and right-hand man of Mohd. Adil Shah). It also ended the Afghan Rule and Mughal Rule began instead. 

Battle of Talikota 1564- 65—United alliance between Bijapur, Bidar, Ahmednagar and Golkonda under Hussain Nizam Shah defeated Ram Raja of Vijayanagar. It destroyed the Hindu Kingdom of Vijayanagar. 

Battle of Haldighati 1576—Akbar’s forces headed by Raja Man Singh defeated Rana Pratap, the brave Rajput king. Though defeated, Rana Pratap refused to accept Mughal authority and carried on warfare till his death. 

Battle of Plassey 1757— The English under Lord Clive defeated Siraj-ud-Daulah.It brought Muslim Rule in Bengal to an end and laid foundations of the British Rule in India. 

Battle of Wandiwash 1760—The English defeated the French. The battle sealed the fate of the French in India and paved the way for English rule in India. 

Third Battle of Panipat 1761—Ahmed Shah Abdali defeated Marathas. It gave a terrible blow to the Maratha power. It made the field clear for the English. 

Battle of Buxar 1764— Fought in 1764 between the forces of the English and the combined forces of Mir Qasim, Shuja-ud-Daulah (Nawab of Oudh) and the Mughal Emperor Shah Alam. The English victory at Buxar finally riveted the shackles of the Company’s rule upon Bengal. 

First Mysore War (1767- 68)—In 1768, Haider Ali was defeated by the English relinquishing all his rights over Mysore in favour of the English. 

Second Mysore War 1780— A grand alliance between Haider Ali, the Nizam and the Marathas was formed and Haider Ali. He defeated the English and took possession of Arcot and became the undisputed master of the Carnatic. 

Third Mysore War 1790- 92—Fought between the English and Tipu Sultan. Tipu Sultan had to submit and was compelled to sign the Treaty of Seringapattam stripped him of half his territory. 

Fourth Mysore War 1799— The British forces under Arthur Wellesley defeated Tipu Sultan, which brought the end of the Tipu Sultan. Maratha War 1803-05—It weakened the Maratha power. The English annexed Tanjore, Surat and Carnatic. 

Fourth Maratha War 1817- 18—The British forces defeated Marathas and this campaign finally extinguished the Maratha Empire. 

Battle of Cheelianwala 1849—Forces of the East India Company under Lord Hugh Gough defeated the Sikhs under Sher Singh. 

Burmese War 1885—As a result of this War, the whole of Burma was occupied by the English and made a part of India. 

Afghan War III 1919—As a result of this War, Treaty of Rawalpindi was signed by which Afghanistan was recognised as an independent State. 

lndo-Pak War 1965—This was Pakistan’s second attack on India. While India had the upper hand, the fighting was brought to a stop by a call for ceasefire issued by the Security Council. Later on, Tashkent accord was signed between the two nations. lndo-

Pak War Dec 1971— Pakistan started the war attacking India on Dec 3. India defeated Pakistan on all fronts. Pakistani occupation forces, numbering about one lakh, in East Bengal (Bangladesh) surrendered. Bangladesh emerged as an independent nation.




Tags :GENERAL AWARENESS Practice Quiz for IBPS CWE,Quiz ,Quiz for IBPS,Quiz for SCRA,Quiz on AWARENESS,UPSC Special Class Railway Apprentices Examination,upsc exams practice papers, GENERAL AWARENESS Practice Quiz for CTET ,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT,BUSINESS & INDUSTRY Current Affair-Feb/Mar 2012 for IBPS & CLAT Current Affair -Feb/March 2012 for CLAT & IBPS,SSC DELHI EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER

Friday, June 22, 2012

RRB Assistant Loco Pilot written exam Modal Paper :General English

RRB Assistant Loco Pilot written exam : General English



General English
(Exam Held on 4-3-2012)


Directions—(Q. 1 to 10) In the following passage there are blanks,
each of which has been numbered. These numbers are printed below the
passage, against each, five words are suggested, one of which fits the
blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there was a river. He was …(1)… unfriendly. The river
lived alone, and refused to share his water with any fish, plant or
animal. Thus his life went on, sadly and filled with loneliness, for
many centuries.

One day, a little girl with a fish bowl came to the bank of this
river. In the bowl lived Scamp, her favourite little fish. The girl
was about to …(2)… to another country, and she wouldn't be able to
take Scamp with her. So she had decided to give Scamp his freedom.

When Scamp …(3)… into the river, he immediately felt the river's
loneliness. He tried talking to the river, but the river asked him to
go away. Scamp was a very happy little fish, and he wasn't going to
give up so …(4)…. He spoke to the river again, swam here and there,
and finally he started jumping in and …(5)… of the water. The river
felt tickled by all the jumping and splashing and …(6)… laughing.
After a while, this put the river in such a good mood that he started
talking to Scamp. Almost without knowing it, by the end of that day,
Scamp and the river and become very good friends.

The river spent that night …(7)… about how much fun it was to have
friends, and how much he had missed not having them. He asked himself
why he had never had them, but he couldn't remember. The next morning,
Scamp …(8)… the river with a few playful splashes and that was when
the river remembered why he had decided to be such an unfriendly
river. He remembered that he didn't like being tickled. He remembered
perfectly how he had told everyone to scoot and that he wasn't going
to …(9)… up with all that tickling.

But, remembering how sad and lonely he had felt for so many years, the
river realised that although it may sometimes be a bit inconvenient or
uncomfortable, it was always …(10)… to have friends, than being
lonely.

1. (A) so (B) total (C) very (D) extreme (E) full
Ans : (C)

2. (A) move (B) goes (C) visit (D) transferred (E) toured
Ans : (A)

3. (A) jump (B) fell (C) look (D) dives (E) slip
Ans : (B)

4. (A) long (B) sooner (C) nicely (D) easily (E) lazily
Ans : (D)

5. (A) in (B) beside (C) out (D) below (E) away
Ans : (C)

6. (A) stopped (B) started (C) felt (D) thought (E) heard
Ans : (B)

7. (A) forgetting (B) discuss (C) ignoring (D) thinking (E) gazing
Ans : (D)

8. (A) slept (B) woke (C) talked (D) irritate (E) splash
Ans : (C)

9. (A) live (B) stand (C) sit (D) light (E) put
Ans : (A)

10. (A) better (B) worse (C) sad (D) easy (E) happy
Ans : (A)

Directions—(Q. 11 to 15) Each sentence below has a blank, each blank
indicating that something has been omitted. Choose the word that best
fits the meaning of the sentence as a whole.

11. Meeta ……… many gifts on her birthday.
(A) get (B) pick (C) received (D) seen (E) have
Ans : (C)

12. Please ……… the website for all the updates.
(A) browsed (B) check (C) surfing (D) think (E) hacked
Ans : (B)

13. The garden was …… of flowers of different kinds.
(A) full (B) grow (C) crowd (D) held (E) smell
Ans : (A)

14. They have ………… us to find another alternative.
(A) tell (B) spoken (C) ask (D) advised (E) help
Ans : (D)

15. Pratik was …… for a bus.
(A) thinking (B) waiting (C) telling (D) reaching (E) jumping
Ans : (B)

Directions—(Q. 16 to 25) Read each sentence to find out whether there
is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any,
will be in one part of the sentence. The number of that part is the
answer. If there is No Error the answer is 'E'. (Ignore errors of
punctuation if any).

16. Meghalaya is (A) / also one of (B) / the north-eastern states (C)
/ of our country. (D) No error (E)
Ans : (E)

17. Santosh has volunteered (A) / to help in organising (B) / the
Republic Day function (C) / about his locality. (D) No error (E)
Ans : (D)

18. The actor's friends (A) / and family had (B) / decided to throw a
(C) / surprise party for him. (D) No error (E)
Ans : (E)

19. Health experts since all (A) / over the country were (B) / invited
to attend the (C) / conference in the city. (D) No error (E)
Ans : (A)

20. They had (A) / to mortgage their (B) / house in order to (C) /
bear these expenses. (D) No error (E)
Ans : (E)

21. They had informed (A) / us that their (B) / Chennai trip was (C) /
cancel due to the strike. (D) No error (E)
Ans : (D)

22. All the students (A) / had to attend for the (B) / industrial
visit as (C) / it was compulsory. (D) No error (E)
Ans : (B)

23. The king was (A) / amused by the (B) / jester's response (C) / to
his question. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. The boy was (A) / accused of stealing (B) / money as well goods
(C) / from the shop. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. She was be asked to (A) / write a report about (B) / the meeting
that (C) / she attended yesterday. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26 to 30) In each question below, four words printed in
bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of
these words printed in bold may either be wrongly spelt or
inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that
is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is
your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and
appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e., 'All
correct as your answer.'

26. She has presented (A) her views (B) in a very unique (C) fashion.
(D) All correct (E)
Ans : (E)

27. She misplaced (A) the book before (B) she could (C) reed (D) it.
All correct (E)
Ans : (D)

28. There were more (A) than five thousend (B) people (C) in the
auditorium. (D) All correct (E)
Ans : (B)

29. He has won many awards (A) for his research (B) in the field (C)
of ecnomics. (D) All correct (E)
Ans : (D)

30. Dadar is none (A) of the most (B) populated areas (C) in Mumbai
city. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 31 to 35) Rearrange the following six sentences (1),
(2), (3), (4), (5) and (6) in proper sequence to form a meaningful
paragraph then answer the questions given below them.
(1) "Why waste time sharpening your weapons when there's no danger in
sight ?" said the fox, "You're being foolish".
(2) A wild boar was sharpening his tusks against a tree.
(3) "My tusks are my weapons," said the boar, "I am sharpening them so
that I can defend myself from any danger."
(4) Frightened by the boar's sharpened tusks, he turned towards the
fox instead and preyed on him.
(5) A fox passing by, asked him what he was doing.
(6) Just then a tiger appeared on the scene.

31. Which of the following should be the first sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 1 (C) 3 (D) 4 (E) 2
Ans : (E)

32. Which of the following should be the second sentence in the rearrangement ?
(A) 5 (B) 2 (C) 6 (D) 4 (E) 1
Ans : (A)

33. Which of the following should be the fourth sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 5 (C) 2 (D) 3 (E) 1
Ans : (E)

34. Which of the following should be the fifth sentence in the rearrangement ?
(A) 3 (B) 6 (C) 4 (D) 1 (E) 5
Ans : (B)

35. Which of the following should be the last (sixth) sentence in the
rearrangement ?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1 (E) 6
Ans : (C)

Directions—(Q. 36 to 50) Read the following passage carefully and
answer the questions given below it. Certain words / phrases have been
printed in bold to help you locate them while answering some of the
questions.

A man called Ramaya lived in a small village. Despite being a nice
man, he did not have any friends. It was well known in the town that
anyone unfortunate enough to look at him first thing in the morning
would not be able to have food that day. That was why no one in the
town liked encountering Ramaya in the morning, if they could help it.
As soon as the king heard this rumour he decided to try it out
himself.

He summoned Ramaya to the palace and ordered him to sleep in a room
adjacent to his bedchamber. Ramaya had no choice but to follow the
king's order. He feared that the rumour would come true. The next
morning, the first thing the king did after waking up, was to take a
look at Ramaya. When the king reached the breakfast table, he saw that
the royal chef had forgotten to prepare his favourite dish. This
angered him and he refused to have breakfast. After finishing a few
important duties in the court, the king went to the dining hall for
lunch. The food arrived piping hot. The king had hardly picked up the
first morsel when he caught sight of a fly in the food. He left the
table in disgust and when the food was prepared again for him, he
found that he had lost his appetite. At the dinner table, an ignorant
minister started eating before the king had started. This offended the
king. He stormed out of the dining hall and refused to come back. As a
result, the king could not eat anything at all that day. The enraged
king was now convinced that Ramaya was really jinxed. He ordered that
Ramaya be hanged. In those days the king's word was the law. The
soldiers had no option but to take Ramaya to the gallows. While on
their way to the gallows, they met the court jester. He heard the
story from Ramaya. The jester felt that it was an unfair decision and
that none of this was Ramaya's fault. He came up with a plan to save
Ramaya from being hanged. He whispered something in Ramaya's ears.
Ramaya nodded before being whisked away.

It was mandatory to grant one last wish to the person who was being
hanged. When the soldiers asked Ramaya about his last wish, he asked
them to convey a message to the king. He also requested that he be
hanged only after hearing the king's response. "Tell the king that
while it may be true that anyone who sees my face first thing in the
morning does not get anything to eat that day, it's also true that if
anyone sees the king's face first thing in the morning, as I did, he
has to lose his life. So who's the greater jinx - the king or I ?"
said Ramaya.

On hearing the message, the king was stunned. He realised his
foolishness and ordered his soldiers to stop the execution. He
summoned Ramaya and offered him gifts. He also requested Ramaya not to
say anything about the incident to the public. He was sure that the
people of the village wouldn't take well to the idea of having a
jinxed person for a ruler. Ramaya agreed. When the villagers saw
Ramaya returning with the gifts, they assumed that the rumour was
false and that the king had given the gifts to Ramaya as compensation.
They were ashamed of their behaviour and swore that they would never
ignore Ramaya.

36. Why had the king summoned Ramaya ?
(A) He wanted to have Ramaya executed
(B) He wanted all the villagers to realize their mistake and be
friends with Ramaya
(C) He wanted to test the court jester's intelligence
(D) He wanted to see Ramaya's face, the first thing every morning
(E) He wanted to verify whether the rumour about Ramaya was true or false
Ans : (E)

37. According to the rumour, what would happen if someone saw Ramaya's
face, first thing in the morning ?
(A) That person would not get a chance to eat, the whole day
(B) That person would be executed by the king
(C) That person would eat the whole day
(D) That person would receive gifts from the king
(E) That person would become an outcast in the village
Ans : (A)

38. Why did the king refuse to eat breakfast ?
(A) The king had seen Ramaya's face, first thing in the morning
(B) The royal chef had forgotten to cook the king's favourite dish
(C) The royal chef had forgotten to prepare Ramaya's favourite dish
(D) One of the ministers had insulted the king at the breakfast table
(E) The king was on a diet
Ans : (D)

39. What did the king do when he caught sight of a fly in the food
during lunch ?
(A) He ignored it and finished the lunch
(B) He fired the chef and asked him to throw the food
(C) He simply left the dining hall in disgust
(D) He ordered his soldiers to kill Ramaya
(E) He asked his ministers to cook another meal
Ans : (C)

40. When was the king convinced that Ramaya was jinxed ?
(A) When he realised that he had not eaten the whole day after he had
seen Ramaya's face the first thing in the morning
(B) When he realised that each time he saw Ramaya, he fell sick
(C) When he heard the rumour that anyone who saw Ramaya's face first
thing in the morning would not get a chance to eat the whole day
(D) When he saw that the chef had not prepared his favourite dish on
the day he had seen Ramaya's face the first thing in the morning
(E) When the soldiers went to him with Ramaya's final wish
Ans : (A)

41. Which of the following is true according to the given passage ?
(A) Ramaya had many friends in the village
(B) The king had dinner on the day he saw Ramaya's face first thing in
the morning
(C) Ramaya told the villagers that the king was jinxed
(D) One of the ministers had started eating before the king during dinner
(E) None is true
Ans : (D)

42. Arrange the following incidents in a chronological order as they
occurred in the passage.
(1) The court jester met Ramaya
(2) Ramaya received gifts from the king
(3) Ramaya slept at the palace
(4) The villagers realised their mistake
(A) 1324 (B) 3214 (C) 3241 (D) 3142 (E) 3124
Ans : (E)

43. What was Ramaya's last wish ?
(A) He wanted to have a meal with the king
(B) He wanted to talk to the court jester
(C) He wanted to pass on a message to the king
(D) He wanted to speak to a minister
(E) Not mentioned in the passage
Ans : (C)

44. What was the king's request to Ramaya ?
(A) That Ramaya must accept that he is unlucky
(B) That Ramaya must tell the villagers that the king is very kind
(C) That Ramaya must not tell the villagers that a minister had
insulted the king
(D) That Ramaya must not tell the villagers about the incident
(E) That Ramaya must not tell anyone about the gifts he had received
Ans : (D)

45. Who helped save Ramaya from being hanged ?
(A) The court jester
(B) The king
(C) The soldiers
(D) The villagers
(E) The chef
Ans : (A)

Directions—(Q. 46 to 48) Choose the word/group of words which is most
similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as
used in the passage.

46. Adjacent to
(A) Far away (B) Beside (C) Opposite to (D) Same as (E) Below
Ans : (B)

47. Caught sight of
(A) Searched for (B) Forgot about (C) Suddenly noticed (D) Held (E) Nabbed
Ans : (C)

48. Unfair
(A) Dark (B) Unhappy (C) Unaware (D) Unreasonable (E) Rational
Ans : (D)

Directions—(Q. 49 and 50) Choose the word/group of words which is most
opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used
in the passage.

49. Refused
(A) Unused (B) Remembered (C) Agreed (D) Invited (E) Declined
Ans : (B)

50. Ordered
(A) Requested (B) Unplanned (C) Punished (D) Silenced (E) Explained
Ans : (A)