Pages

Monday, October 25, 2010

A RARE FACT ABOUT INDIAN COINS - Interesting stuff.

I Don't know how many of you know this fact… but I was not knowing...
(Got it as a forwarded)

Indian coins are mainly produced in 4 cities

1. Delhi

2. Mumbai

3. Hyderabad

4. Kolkata

The production in city puts an identification mark under the year of
issue. Coins produced in:

1. Delhi - have a dot

2. Mumbai - have a diamond

3. Hyderabad - have a star

4. Kolkata - Nothing beneath the year

Participating nations for XIX Commonwealth Games

Participating nations
Ø  There are currently 54 members of the Commonwealth of Nations, and 71 teams participate in the Games.
Ø  The four Home Nations of the United Kingdom – England, Scotland, Wales and Northern Ireland – send separate teams to the Commonwealth Games, and individual teams are also sent from the British Crown dependencies of Guernsey, Jersey and the Isle of Man (unlike at the Olympic Games, where the combined "Great Britain" team represents all four home nations and the Crown dependencies).
Ø  Many of the British overseas territories also send their own teams.
Ø  The Australian external territory of Norfolk Island also sends its own team, as do the Cook Islands and Niue, two states in free association with New Zealand.
Ø  It was reported that Tokelau, another dependency of New Zealand would be sending a team to the 2010 Games in New Delhi, India. In the end however they did not.
Ø  All member nations of the Commonwealth of Nations participated in the event, except Fiji, which is suspended from the Commonwealth.
Ø  Rwanda fielded a team for the games for the first time after becoming a Commonwealth member in 2009.

Numbers of athletes are shown in brackets.


Anguilla (12)
 Antigua and Barbuda (17)
 Australia (377)
 Bahamas (25)
 Bangladesh (70)
 Barbados (39)
 Belize (9)
 Bermuda (14)
 Botswana (49)
 British Virgin Islands (2)
 Brunei (12)
 Cameroon (20)
 Canada (251)
 Cayman Islands (17)
 Cook Islands (31)
 Cyprus (56)
 Dominica (15)
 England (365)
  Falkland Islands (15)
 Gambia (17)
 Ghana (64)
 Gibraltar (15)
 Grenada (10)
 Guernsey (43)
 Guyana (34)
 India (495)
 Isle of Man (33)
 Jamaica (48)
 Jersey (33)
 Kenya (136)
 Kiribati(17)
 Lesotho (10)
 Malawi (43)
 Malaysia (203)
 Maldives (28)
 Malta (22)
  Mauritius (60)
 Montserrat (5)
 Mozambique (10)
 Namibia (30)
 Nauru (6)
 New Zealand (192)
 Nigeria (101) 
 Niue (24)
 Norfolk Island (22)
 Northern Ireland (80)
 Pakistan (54)
 Papua New Guinea (79)
 Rwanda (22)
 Saint Helena (4)
 Saint Kitts and Nevis (7)
 Saint Lucia (13)
 Saint Vincent and the Grenadines(14)
 Samoa (53)
  Scotland (191)
 Seychelles (26)
 Sierra Leone (31)
 Singapore (68)
 Solomon Islands (12)
 South Africa (113)
 Sri Lanka (93)
 Swaziland (11)
 Tanzania (40)
 Tonga (22)
 Trinidad and Tobago (82)
 Turks and Caicos Islands (8)
 Tuvalu (3)
 Uganda (65) 
 Vanuatu (14)
 Wales (175)
 Zambia (22)



Special investigation committee to probe the allegations of corruption and mismanagement
Ø  The day after the conclusion of the Games, the Indian Government announced the formation of a special investigation committee to probe the allegations of corruption and mismanagement that had marred the buildup to the Games.
Ø  The probe committee will be led by former Comptroller and Auditor General of India VK Shungloo. This probe will be in addition to the Central Bureau of Investigation, Enforcement Directorate, and Central Vigilance Commission investigations already underway.

About XIX Commonwealth Games

XIX Commonwealth Games
Ø  The 2010 Commonwealth Games, officially known as the XIX Commonwealth Games, were held in Delhi, India, from 3 to 14 October 2010.
Ø  A total of 6,081 athletes from 71 Commonwealth nations and dependencies competed in 17 sports and 272 events.
Ø  It was the largest international multi-sport event to be staged in Delhi and India, eclipsing the Asian Games in 1951 and 1982.
Ø  The opening and closing ceremonies were held at the Jawaharlal Nehru Stadium, the main stadium of the event. It was the first time that the Commonwealth Games were held in India and the second time it was held in Asia after Kuala Lumpur, Malaysia in 1998.
Ø  All member nations of the Commonwealth of Nations participated in the event, except Fiji, which is suspended from the Commonwealth. and Tokelau, which didn't send a team.
Ø  The final medal tally was led by Australia. The host nation India gave its strongest performance yet to emerge second, while England placed third.
Ø  The games closed on 14th October in a colorful and appreciated closing ceremony featuring both Indian and Scottish performers.The Commonwealth Games flag was handed over to representatives of Glasgow, Scotland, which will host the XX Commonwealth Games in 2014.

Bids
Ø  The two principal bids for the 2010 Commonwealth Games were from Delhi, India and Hamilton, Ontario, Canada. A ballot of members was held in November 2003 at the Commonwealth Games Federation General Assembly in Montego Bay, Jamaica. Delhi bid won by a margin of 46 votes to 22, confirming India's first successful bid for the Games. The bid was Canada's attempt to hold the games for the fifth time.
Ø  India also thanked Latif Butt, former vice president of the Olympic Council of Asia, for his support in the winning bid.

Organising Committee
Ø  The Organising Committee Commonwealth Games 2010 Delhi  (OC CWG Delhi 2010) came into being on 10 February 2005, as a registered society under the Societies Registration Act 1860.
Ø  It was resolved by the Commonwealth Games Federation (CGF) in the General Assembly held in Jamaica on 13 November 2003 to entrust the organising and hosting of the XIX Commonwealth Games to the Indian Olympic Association (IOA).
Ø  Jarnail Singh, a former Secretary of the Government of India, was appointed as the Chief Executive Officer and Indian Olympic Association president Suresh Kalmadi was appointed as head of the committee.
Ø  At the launch of the Queen's Baton Relay in October 2009, the Business Club of India (BCI) was formed through the partnership of the organising committee, the Confederation of Indian Industry (CII) and the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). The BCI was formed to both market the Games and promote Indian business interests internationally.

Logo
Ø  The logo of the XIX Commonwealth Games 2010 Delhi is inspired by the Chakra, the national symbol of freedom, unity and power. Spiralling upwards, it depicts the growth of India into a proud, vibrant nation. Her billion people coming together to fulfil their true destinies. India`s journey from tradition to modernity, her economic transformation into a super power… reaching out to the world and leading the way, even as she enthusiastically embraces all the 71 CGA nations and territories of the Commonwealth to become one and host the best ever Commonwealth Games in Delhi.

Opening ceremony
Ø  The opening ceremony of the 2010 Commonwealth Games was held at the Jawaharlal Nehru Stadium, the main stadium of the event, in New Delhi, India. It began at 7:00 PM (IST) on 3 October 2010 ending at 11:00 PM (IST) displaying India's varied culture in a plethora of cultural showcases. It was watched live by a global audience of around three billion.
Ø  Prince Charles, Prince of Wales (representing Queen Elizabeth II as Head of the Commonwealth) and President of India Pratibha Patil officially declared the Games open. Prime Minister Manmohan Singh of the host nation, India, attended the opening ceremony as well.
Ø  A total of three heads of state from outside India attended the opening ceremony; two from Commonwealth nations and one from a non-Commonwealth nation. The three head of states are Mohamed Nasheed, President of the Maldives, Marcus Stephen, President of Nauru and a multiple Commonwealth gold medallist, and Prince Albert II of Monaco, whose country Monaco is not a member of the Commonwealth. As well, Sir Anand Satyanand, the Governor General of New Zealand (the first of Indian descent), attended the ceremony.

Theme song
Ø  The XIX Commonwealth Games 2010 Delhi's theme song, Jiyo Utho Bado Jeeto (Live, Rise, Ascend, Win), music maestro A. R. Rahman's call to the people and athletes of India and the Commonwealth to come out and play was launched on 28 August 2010.

Official mascot
Ø  The official mascot for the 2010 Commonwealth Games is Shera, an anthropomorphised tiger.
Ø  The song 'Shera' was conceived and produced by Vikramjit Sahney. The music composer is Jeetu J. The song has been sung in Hindi and English by Vikramjit Sahney, Shibani Kashyap and Millind. It reflects the spirit of Shera, representing majesty, power, charisma and grace.

Green Commonwealth Games
Ø  Delhi 2010 Commonwealth Games being recognised as the first ever "Green Commonwealth Games"
Ø  The organisers signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the United Nations Environment Programme to show the intention to host a "sustainable games" and to take the environment into consideration when constructing and renovating venues. Thyagaraj Stadium is intended to be a key example of environmentally considered construction.

Queen's Baton Relay
Ø  The Queen's Baton Relay began when the baton, which contains Queen Elizabeth II's message to the athletes, left Buckingham Palace on 29 October 2009.
Ø  The baton arrived at the 2010 Games opening ceremony on 3 October 2010, after visiting the other 54 nations of the Commonwealth and travelling throughout India, reaching millions of people to join in the celebrations for the Games.The baton arrived in India on 25 June 2010 through the Wagah Border crossing from Pakistan.
Ø  The baton was designed by Michael Foley, a graduate of the National Institute of Design. It is a triangular section of aluminium twisted into a helix shape and then coated with coloured soils collected from all the regions of India. The coloured soils are a first for the styling of a Queen's Baton. A jewel-encrusted box was used to house the Queen's message, which was laser-engraved onto a miniature 18 carat gold leaf—representative of the ancient Indian 'patras.
Ø  The Queen's baton is ergonomically contoured for ease of use. It is 664 millimetres (26.1 in) high, 34 millimetres (1.3 in) wide at the base, and 86 millimetres (3.4 in) wide at the top and weighs 1,900 grams (67 oz).
Ø  The Queen's baton has a number of technological features including: a) The ability to capture images and sound. b) Global positioning system (GPS) technology so the baton's location can be tracked  c) Embedded light emitting diodes (LEDs) which will change into the colours of a country's flag whilst in that country
Ø  A text messaging capability so that people can send messages of congratulations and encouragement to the baton bearers throughout the relay

Sports for the 2010 Commonwealth Games
There were 17 sports for the 2010 Commonwealth Games.
1. Aquatics :  Diving,  Swimming,  Synchronised swimming.
2. Archery (8)             3. Athletics (46)          4. Badminton (6)         5. Boxing (11) 
6. Cycling  : Road,  Track.
7. Gymnastics : Artistic gymnastics,  Rhythmic gymnastics.
8. Hockey (2)              9. Lawn bowls (6)       10. Netball (1)             11. Rugby sevens (1)              12. Shooting (44)              13. Squash (5) 
14. Table tennis (7)  15. Tennis (5)                16. Weightlifting (15)             17. Wrestling (21) 
Ø  Kabaddi was a demonstration sport at the Games.
Ø  Triathlon was excluded from the games as there was no suitable location for the swimming stage.
Ø  The organisers have also removed basketball, but included archery, tennis and wrestling.
Ø  Cricket, although in strong demand, did not make a come-back as the Board of Control for Cricket in India were not keen on a Twenty20 tournament, and the organisers did not want a one day tournament.

History of Commonwealth Games

Commonwealth Games

Ø  A sporting contest that brought together members of the British Empire was first proposed by Reverend Ashley Cooper when he suggested a Pan-Britannic, Pan-Anglican Contest and Festival every four years to foster goodwill and understanding within the Empire.
Ø  In 1928, a key Canadian athlete, Bobby Robinson, was given the responsibility of organising the first British Empire Games, which culminated in the first-ever Commonwealth Games being held in Hamilton, Ontario, Canada, in 1930. 
Ø  These first Games saw the participation of 400 athletes from 11 countries.

Games             Year    Host                Dates                           Sports Events NationsCompetitors 
British Empire Games
I           1930    Hamilton, Canada 16 – 23 August      6          59        11                    400  
II         1934    London, England 4 – 11 August         6          68        16                    500  
III        1938    Sydney, Australia 5 – 12 February     7          71        15                    464    
IV        1950    Auckland, New Zealand 4 – 11 Feb. 9          88        12                    590   
British Empire and Commonwealth Games
V         1954    Vancouver, Canada 30 July – 7 August         9          91        24                    662    
VI        1958    Cardiff, Wales 18 – 26 July               9          94        36                    1122  
VII       1962    Perth, Australia 22 Nov. – 1 Dec.       9          104      35                    863   
VIII     1966    Kingston, Jamaica 4 – 13 August       9          110      34                    1050  
British Commonwealth Games
IX        1970    Edinburgh, Scotland 16 – 25 July       9          121      42                    1383   
X         1974    Christchurch, N Z.  24 Jan. – 2 Feb.   9          121      38                    1276  
Commonwealth Games
XI        1978    Edmonton, Canada 3 – 12 August      10        128      46                    1474    
XII       1982    Brisbane, Australia 30 Sep. — 9 Oct.             10        142      46                    1583    
XIII     1986  Edinburgh, Scotland 24 July – 2 August          10        163      26                    1662    
XIV     1990  Auckland, New Zealand 24 Jan. – 3 Feb.        10        204      55                    2073    
XV      1994  Victoria, Canada 18 – 28 August                     10        217      63                    2557    
XVI     1998  Kuala Lumpur, Malaysia 11 – 21 Sept.            15        213      70                    3633    
XVII    2002  Manchester, England 25 July – 4 August         17        281      72                    3679    
XVIII   2006  Melbourne, Australia 15 – 26 March    16        245      71                   4049    
XIX     2010  Delhi, India 3 – 14 October                 17        272      71                    6081    
XX      2014  Glasgow, Scotland 23 July – 3 August        
XXI     2018 Gold Coast, Australia or Hambantota, Sri Lanka To be decided         

Ø  The event was renamed as the British Empire and Commonwealth Games in 1954, the British Commonwealth Games in 1970, and gained its current title in 1978.
Ø  Only six teams have attended every Commonwealth Games: Australia, Canada, England, New Zealand, Scotland and Wales. Australia has been the highest achieving team for eleven games, England for seven and Canada for one.
Ø  The quadrennial schedule of the games was interrupted by World War II and the 1942 Games (set to be held in Montreal, Canada) were abandoned.[4] The games were continued in 1950
Ø  The three nations to have hosted the games the most number of times are Australia (4), Canada (4) and New Zealand (3). Furthermore, five editions have taken place in the countries within the United Kingdom. Two cities have held the games on multiple occasions: Auckland (1950 and 1990), and Edinburgh (1970 and 1986).

Traditions
Ø  From 1930 until 1950, the parade of nations was led by a single flagbearer carrying the Union Flag.
Ø  Since 1958, the Queen's Baton Relay has taken place, in which athletes carry a baton from Buckingham Palace to the games opening ceremony. This baton has within it Queen Elizabeth II's message of greeting to the athletes. The baton's final bearer is usually a famous sporting personage of the host nation.
Ø  All other nations march in English alphabetical order, except that the first nation marching in the Parade of Athletes is the host nation of the previous games, and the host nation of the current games marches last. In 2006 countries marched in alphabetical order in geographical regions.
Ø  Three national flags fly from the stadium on the poles that are used for medal ceremonies: Previous host nation, Current host nation, Next host nation.
Ø  The military is more active in the Opening Ceremony than in the Olympic Games. This is to honour the British Military traditions of the Old Empire

General Awareness Solved Question Paper For SBI Clerk Examination

General Awareness Solved Question Paper For SBI Clerk Examination

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)

2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)

(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)

4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)

5. Which of the following is NOT a part of India's Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)

6. Which of the following is the objective of the project 'Bhoomi Keralam' launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)

7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)

8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)

9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)

10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)

11. Which of the following is/are NOT the features of India's Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India's percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India's most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)

12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….

(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)

13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)

14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)

15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)

16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)

17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)

18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)

19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)

20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)

21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?

(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)

22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)

23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the
people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)

24. Who amongst the following is the author of the book 'The Exile' ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)

25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)

26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per
quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)

27. Who amongst the following is the author of the book 'The Namesake' ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)

28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as 'Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear
Energy' ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)

29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea

(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)

30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)

31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)

32. 'Merdeka Cup' is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)

33. India's Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)

34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)

35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)

36. Which of the following is TRUE about 'Antyodaya Anna Yojana' ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)

37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)

38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)

39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)

40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (E)

SBI Bank PO/Clerical Exam Model Paper - English..

English

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while
answering some of the questions.

There was a girl who sang beautifully at the temple every morning. The music master used to happily recall, "One day when I went into the woods to pluck flowers, I found
this baby under a pipal tree." He picked her up carefully, raised her lovingly as if she was his daughter and taught her to sing before she spoke her first word.

The music master grew old and didn't see too well. The girl tended to him caringly. Many people including young men travelled from far and wide to hear her sing. This
made the music master's heart quake with fear. "You will choose one of them as your husband. What is to become of me ?" The girl replied, "I shall not be apart from
you." But on a full moon night during the harvest festival, the master's chief disciple touched his feet reverently and said, "Master grant me your permission for your
daughter has agreed to marry me." The master's tears flowed freely, "She has chosen well. Go and fetch her, let me hear you sing the first of many melodies that you will
sing together." The two began to sing in harmony. But the song was interrupted by the arrival of the royal messenger. "Your daughter is very fortunate-the king has sent
for her," the messenger said. At the palace the Queen summoned the girl to her and said, "I place upon you the honour of making sure my daughter is never unhappy at
her husband's home." There wasn't a single tear in the girl's eyes but she thought of the master and her heart was heavy.

That very night the princess began her journey to Kambhoj. The princess's royal chariot led the procession and the girl's palanquin followed close behind carrying trunks
of silks, jewellry and precious stones. It was covered with a velvet sheet and had soldiers on both sides. As the procession passed, the master and his disciple Kumarsen
stood still by the wayside. A collective sigh escaped the crowd gathered there wishing that the princess wouldn't feel homesick in her faraway home.

1. Which of the following can be said about the girl ?
(1) She was brought up by her father as her mother had died when she was a baby.
(2) She was a talented singer who had learnt to sing at an early age.
(3) She was only allowed to sing with the master's permission.
(A) Only (1)
(B) Both (1) and (2)
(C) Only (2)
(D) All (1), (2) and (3)
(E) None of these

2. What was the girl's reaction to leaving home ?
(A) She was honoured to be serving the princess
(B) Sadness at leaving the master.
(C) She entrusted the task of looking after the music master to Kumarasen
(D) She was thrilled to be living in luxury
(E) None of these

3. What task was entrusted to the girl by the Queen ?
(A) Seeing that her daughter reached Kambhoj safely
(B) Entertaining the princess on her journey to Kambhoj
(C) Protecting the princess and reporting to the queen if she was unhappy
(D) Ensuring the princess' happiness
(E) None of these

4. What was the master's reaction to the girl's decision to marry his disciple ?
(A) He was upset and cried
(B) He promised to give his permission if the couple sang well together
(C) He was sad because she would be going to Kambhoj which was far away
(D) He was pleased with her choice of husband
(E) None of these

5. Which of the following is not true in the context of the passage ?
(1) The girl was leaving the master and going to Kambhoj once she was married.
(2) The king sent for the girl because she was a good singer.
(3) The master did not let the girl study any other subject except music.
(A) Only (1)
(B) Both (1) and (2)
(C) All (1), (2) and (3)
(D) Both (1) and (3)
(E) None of these

6. Why was the princess going on a journey ?
(1) She was going to her prospective husband's home to get engaged.
(2) Her parents wanted her to visit the kingdom of which she would be the future queen.
(3) To take expensive gifts for the rulers of the Kambhoj who were well known to her parents.
(A) None
(B) Only (2)
(C) Only (1)
(D) Both (1) and (2)
(E) Both (2) and (3)

7. Why was the master afraid ?
(A) He felt the princess would treat the young girl unkindly
(B) He would be all alone after the girl's marriage
(C) The girl may not be able to adapt to her new home
(D) He was slowly going blind.
(E) None of these

Directions—(Q. 8–9) Choose the word which is MOST NEARLY theSAME in MEANING as the word printed in bold as used in the passage.

68. fortunate
(A) rich
(B) liked
(C) happy
(D) successful
(E) lucky

9. raised
(A) nurtured
(B) lifted
(C) grew
(D) built
(E) high

10. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the wordCollective as used in the passage—
(A) alone
(B) separately
(C) united
(D) partial
(E) single

Directions—(Q. 11–15) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the
answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

11. In present the (A)/ prices of food grains (B)/ are high all (C)/ over the world. (D) No error (E)

12. Majority of the banks (A)/ today uses technology (B)/ to reach out to those (C)/living in rural areas. (D) No error (E)

13. I will give (A)/ you the advance (B)/ if you repay it as (C)/ soon as possibly. (D) No error (E)

14. Though he is very (A)/ wealthy and powerful (B)/ he has any(C)/ concern for the poor. (D) No error (E)

15. Mala has the (A)/ ability t o handle (B)/ many tasks at (C)/ the same time. (D) No error (E)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrases given in bold in the following sentences to make the sentence
grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and No correction is required, mark (E) as the answer.

16. Finding himself in financial difficulty, he came forward me for help and advice—
(A) came across
(B) is come upto
(C) came to
(D) comes with
(E) No correction required

17. Deepak having been over eighteen years of age, is entitled to vote—
(A) has been of
(B) being over
(C) who is having over
(D) who is been
(E) No correction required

18. The magazine that we subscribe to is published monthly—
(A) which is subscribed
(B) we are subscribed
(C) whom we subscribe
(D) whichever we subscribe
(E) No correction required

19. Among of his many good qualities, that I remember is his honesty—
(A) All of his
(B) Some of the
(C) Only of his
(D) One of his
(E) No correction required

20. Many of our clients have deposit of this foreign bank—
(A) have deposits in
(B) had deposited
(C) with deposits
(D) have deposited
(E) No correction required



21. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

22. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

23. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

24. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

25. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)

(D) (4)
(E) (5)



Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four
words printed in bold may be eitherwrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any.
Theletter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. 'All Correct' as
your answer.

26. We have incurred

(A) an expense

(B) of over fifty thousands

(C) this year alone.

(D) All correct (E)

27. World Earth Day is celeberated

(A) as a means

(B) to make people aware

(C) about the environment.

(D) All correct (E)

28. The key issue (A) discused (B) at the meeting was how toresolve

(C) the food crisis. (D) All correct (E)

29. He deserves (A) some recognition (B) for working diligently (C) for the passed (D) five years. All correct (E)

30. There are many employment (A) opportunities (B) for freshgraduates (C) in the market (D) today. All correct (E)

Directions—(Q. 31–40) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five
words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I had …(31)… to become a multipurpose manager. I took three steps to accomplish this. First, I took very …(32)… part in professional associations. I …(33)… the
National President of the Indian Society for Training and Development–one of the …(34)… organizations for HR professionals. This helped me to grow professionally. My
communication skills …(35)…. It also taught me …(36)… to conduct meetings in an effective manner. My job …(37)… me to different parts of the country and I …(38)
… believe that …(39)…provided me with an education. I also wrote a lot. Newspaper editors often approached me with …(40)… to write articles for their publications.

31. (A) achieved
(B) aim
(C) try
(D) dreamed
(E) wanted

32. (A) selected
(B) active
(C) interesting
(D) often
(E) joint

33. (A) elected
(B) voted
(C) became
(D) applied
(E) decided

34. (A) respected
(B) status
(C) impressed
(D) aged
(E) common

35. (A) lacked
(B) grown
(C) learnt
(D) improved
(E) earned

36. (A) that
(B) why
(C) how
(D) never
(E) anyhow

37. (A) saw
(B) showed
(C) posted
(D) discovered
(E) took

38. (A) quiet
(B) firmly
(C) strong
(D) first
(E) not

39. (A) travelling
(B) journey
(C) visit
(D) migrating
(E) shift

40. (A) wish
(B) offer
(C) appointments
(D) requests
(E) commands

Directions—(Q. 21–25) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the
questions given below them.
(1) The sailor was told it was placed there as warning signal to sailors to warn them of the danger.
(2) He returned to the spot a few years later as captain of his own ship.
(3) The ship was at sea for many days and finally anchored near the coastline.
(4) The night was stormy and without a warning signal his ship was wrecked on that very rock.
(5) One of the sailors on board saw a bell tied to a dangerous submerged rock.
(6) As a joke the sailor decided to steal the bell and hide it despite being informed of this.

Answers :

1.(C) 2. (B) 3. (D) 4. (E) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8. (E) 9. (B) 10. (A) 11. (A) Write 'At' in place of 'In'. 12. (B) Write 'use'.13. (D) Write 'possible'.14. (C) Write 'no' in place

of 'any'.15. (E) 16. (C) 17. (E) 18. (E) 19. (D)20. (A) 21. (C) 22. (E) 23. (A) 24. (D)25. (B) 26. (C) Write change 'thousands' to 'thousand'.27. (A) Write 'celebrated'. 28. (B)

Write 'discussed'. 29. (D) Write 'past'. 30. (E) 31. (E) 32. (B) 33. (C) 34. (A)35. (D) 36. (C) 37. (E) 38. (B) 39. (A) 40. (D)

SBI Bank PO/Clerical Exam Model Paper - Numerical Ability

SBI Bank PO/Clerical Exam Model Paper - Numerical Ability

SBI Bank Clerk exam model Papers for 2009 recruitment or SBI previous papers or SBI Clerk sample question Papers.

SBI BANK CLERK MODEL TEST PAPER

NUMERICAL ABILITY

1.Let R = qs—4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to

a. 11

b. 14

c. 20

d. 21

Answer-d

2. If 272/3 × 81-1/2 = 3x, the value of x is

a. -1

b. 0

c. 1

d. 2

Answer -b

3. 0.333 …. × 0.444 …. is equal to

a. 0.148148148 ….

b. 0.777 ….

c. 0.121212 ….

d. 1.333 ….

Answer-a

5. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get

a. 96

b. 104

c. 108

d. 109

Answer-d

6. The number of prime factors of (6)10×(7)17×(55)27

a. 54

b. 64

c. 81

d. 91

Answer-d

7. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is -

a. 125m

b. 135 m

c. 159 m

d. 175 m

Answer-c

8.Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how

much more time will it take to fill the tank by tap B?

a. 7 min & 15 sec

b. 7 min & 45 sec

c. 8 min & 5 sec

d. 8 min & 15 sec

Answer-d

9. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains

half milk and half water?

a. 7:5

b. 1:2

c. 2:1

d. 6:5

Answer-a

10.A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the

same distance. What is the original speed of the car?

a. 45 km/hr

b. 50 km/hr

c. 55 km/hr

d. 65 km/hr

Answer-c

11. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by

him was

a. 450 km

b. 675 km

c. 337.5 km

d. 1350 km

Answer-b

12. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A's share, 4 times B's share and 7 times C's share are all equal. The share of C is

a. Rs. 84

b. Rs. 147

c. Rs. 196

d. Rs. 240

Answer-a

13. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in

the half yearly profit of Rs. 9500 is

a. Rs. 3500

b. Rs. 3000

c. Rs. 2500

d. Rs. 4000

Answer-c

14.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is

a. Rs. 1700

b. Rs. 1800

c. Rs. 2000

d. Rs. 2200

Answer-c

15.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B

alone can finish the work in

a. 48 days

b. 60 days

c. 75 days

d. 90 days

Answer-d

16.The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is

a. 1848 cm3

b. 1232 cm3

c. 1078 cm3

d. 980 cm3

Answer-c

17.A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6 : 5. The smaller side of the rectangle is

a. 30 cm

b. 60 cm

c. 72 cm

d. 108 cm

Answer-b

18.A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-

a. 125 sq. cm

b. 112.5 sq. cm

c. 110 sq. cm

d. 100?2 sq. m

Answer-b

19.A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is -

a. 10 cm

b. 24 cm

c. 26 cm

d. 27.5 cm

Answer-b

20.The ratio of 435 : 25 is same as

a. 4 : 1

b. 2 :1

c. 7 : 5

d. 7 :10

Answer-a

21. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is

a. ?? : ?6

b. ?? : ?6

c. ?? : ?3

d. ?6 : ??

Answer-d

22.The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash

payment, then what is the cash price of the table?

a. Rs. 2400

b. Rs. 2160

c. Rs. 2100

d. Rs. 2052

Answer-d

23. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C.I. The rate of interest per annum is

a. 10%

b. 12%

c. 15%

d. 16? %

Answer-c

24.A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4½% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest

becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

Answer-b

25.A sum of Rs. 12,000 doubles in 5 years at C.I. What will be the amount after 20 years?

a. Rs. 1,20,000

b. Rs. 1,92,000

c. Rs. 1,24,000

d. Rs. 96,000

Answer-b

26. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is

a. 10%

b. 15%

c. 12½%

d. 25%

Answer-d

27. A person bought some oranges @ Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges @ Rs. 8 per dozen. He sold these oranges @ Rs. 11 per dozen and

gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was

a. 30 dozen

b. 40 dozen

c. 50 dozen

d. 60 dozen

Answer-d

28.On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is

a. Rs. 370

b. Rs. 385

c. Rs. 390

d. Rs. 400

Answer-c

29.A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S.I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to

a. Rs. 950

b. Rs. 980

c. Rs. 1010

d. Rs. 1040

Answer-d

30.Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is

a. 24

b. 36

c. 17

d. 72

Answer-d

31.A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in

2kg tins, the number of tins required for painting the house is -

a. 15

b. 12

c. 10

d. 20

Answer-a

32.Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee's expenditure on food grains and other items is 2:5, by

how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?

a. Rs. 300

b. Rs. 350

c. Rs. 375

d. Rs. 475

Answer-d